hearing-aid-batteries-2

10 nasvetov glede uporabe baterij za slušne aparate

Veliko besed se izgovori na račun baterij za slušne aparate. V obeh pomenih. Uporabniki slušnih aparatov radi in pogosto poročajo o različnih dobah trajanja baterij. Zgodbe se navadno razlikujejo od uporabnika do uporabnika. Nekonsistenten čas trajanja baterij za slušne aparate je ob zelo razvejanem in dinamičnem življenjskem slogu povsem spremenljiv. Pa naj bo še razumljiv:

Kaj sploh vpliva na porabo baterij?

 1. čas
 2. čas nošnje
 3. čas od snetja zaščitne nalepke do vstavitve baterije v slušni aparat
 4. zvočna okolja
 5. kvaliteta slušnega aparata

Prvo točko predstavlja čas, saj tudi ta vpliva na vzdržljivost baterije. Vse baterije za slušne aparate morajo imeti napisan datum uporabnosti, kateri navadno znaša 5 let od dneva izdelave. Vendar pa čas vpliva tako na aktivirano, kot na neaktivirano baterijo za slušne aparate.

Drugo točko predstavlja čas nošnje slušnega aparata oz. čas uporabe slušnega aparata. Več časa kot uporabnik nosi slušni aparat, prej se bo seveda izpraznila baterija. Ni pa vseeno kje uporabnik nosi slušni aparat, a o temu malce kasneje, v četrti točki.

Zelo pomembna informacija, katera je mnogim uporabnikom prinesla tudi do cel dan več delovanja kot sicer: Vse baterije za slušne aparate, razen polnilnih, so na bazi cinka in zraka. Nalepka, ki je zalepljena čez vsak pozitiven pol baterije, preprečuje vdor zraka v notranjost baterije, kjer se skriva cink. Če dobro pogledate, boste ugotovili (če tega še niste), da je na pozitivni strani baterije moč videti eno do štirih majhnih luknjic, skozi katere vdira zrak v notranjost baterije in tako sproži kemično reakcijo, ki baterijo napolni, saj cink brez zraka ne bo reagiral.
Različni proizvajalci baterij predlagajo različne reakcijske čase potrebne kemijske reakcije. Čeprav nekateri proizvajalci zagotavljajo, da se celotna kemična reakcija izpelje že v desetih sekundah, kljub temu predlagamo, da se počaka minuto do dve preden po odstranitvi nalepke vstavimo baterijo v slušni aparat. Pogosto uporabniki tudi vprašajo ali je res, da se ne smemo s potnimi rokami dotikati baterije? Deloma drži, vendar le v tem času, ko se odvija kemična reakcija. Torej, ko odstranimo nalepko in počakamo minutko-dve, potem manjša količina pota, ki se nam lahko pojavi na prstih in dlaneh, ne bo več mogla narediti škode. Lahko jo pa naredi preden se reakcija konča, saj pot lahko zamaši te majhne luknjice na bateriji in bo posledično manj zraka prišlo v notranjost baterije, da bi se pomešal s cinkom.

Zvočna okolja precej vplivajo na porabo baterij slušnih aparatov. Ni vseeno ali slušna aparata uporabljamo na mirni terasi, kjer prebiramo jutranje novice ali smo na praznovanju Abrahama ali na koncertu. Slušnemu aparatu lahko naložimo manj ali več dela. Bolj kot je okolje zahtevno, večja bo poraba. Se pa ta četrta točka zelo tesno drži pete točke, saj kvaliteta slušnega aparata znatno vpliva na porabo slušnega aparata. Sicer ne tako kot na primer pralni stroj, kjer bo kvalitetnejši porabil manj energije, tukaj je obratno. Več, kot bo slušni aparat procesiral, več kot ima funkcij, bolj bo “požiral” baterijo.

 

Baterije za  slušne aparate prihajajo v štirih različnih velikostih in njim pripadajočim standardiziranim oznakam. Vsaka velikost baterije mora namreč biti označena tako z barvo, kot s številko:

Številčna oznaka: Barvna oznaka: Čas trajanja*:
10 RUMENA 3 – 5 dni
312 RJAVA 7 – 10 dni
13 ORANŽNA 10 – 14 dni
675 MODRA 1 mesec

 

*Časa trajanja je zaradi različnih vplivnih dejavnikov v naprej praktično nemogoče določiti. Slušni aparat bi se naj uporabljal najmanj 6 ur dnevno, več je seveda bolje, v razpredelnici je upoštevan minimalni čas nošnje 6 ur dnevno.

 

DOBRO JE:

 1. pustiti baterijo “počivati” minutko po odstranitvi nalepke.
 2. zavreči baterijo v kolikor se slušni aparat zmoči.
 3. imeti rezervne baterije v žepu/torbici.
 4. odpreti predalček z baterijo, kadar ne uporabljamo slušnega aparata.
 5. imeti tester stanja baterije.

SLABO JE:

 1. hraniti baterije v kopalnici ali v hladilniku.
 2. pustiti baterijo v slušnem aparatu, če vemo, da ga dlje časa ne bomo mogli uporabljati.
 3. kupiti baterije brez, da bi pogledali na datum preteka.
 4. hraniti baterije na dosegu otrok ali hišnih ljubljenčkov.
 5. odlepiti vse nalepke prej na vseh baterijah. Samo tiste in toliko, kolikor rabimo.

 

CENA:

Cena baterij se od slušnega centra, do trgovin in spleta spreminja. V povprečju se gibljejo cene enega zavitka baterij (6 kosov baterij) od 5 – 6 €. Navadno za deset zavihkov odštejemo od 50 – 60 €. Na tej povezavi lahko pridete do desetih zavihkov baterij (60 kosov baterij) že po ceni 0,5 € / baterijo oz. 3€ / zavihek šestih baterij kot tudi do testerja za prikaz polnosti baterije.